Iskalnik:
tepeh
blank blank blank
blank
tepeh
- Ponudba klimatskih naprav
- Nakup na obroke
- Zakaj klimatizirati
- Kako deluje klima naprava
- Prednosti inverter tehnologije
- Vzdrževalni servis klima naprave
- Mnenje strokovnjakov -Servis DA ali NE
blank
blank blank blank
Mnenje strokovnjakov -Servis DA ali NE

Članek iz revije »VIVA«, revija za zdravo življenje

Bolezni!


Čiščenje klimatske naprave

V zadnjih letih se je izredno razmahnila raba klimatskih naprav, ki naj bi ljudi ščitile pred neprijetnimi zunanjimi in notranjimi vplivi ter jim omogočile prijetne življenjske in delovne razmere. Toda enako veliko slišimo o škodljivih vplivih klimatskih naprav na zdravje. Opozorila o morebitni škodljivosti vzbujajo strah in odklonilno stališče do klimatskih naprav.Če niso vzdrževane …

Strah pred klimatskimi napravami in opozorila iz zdravstvenih krogov o njihovem škodljivem vplivu na zdravje so deloma upravičeni, zato jih je treba jemati resno, vendar samo, če so naprave neredno vzdrževane ali celo nevzdrževane.V klimatiziranih prostorih ni treba skrbeti samo za primerno temperaturo, kroženje in vlažnost zraka, temveč tudi za njegovo mikrobiološko kakovost. Zrak iz klimatskih naprav, ki niso redno vzdrževane, je pogosto slab, včasih celo neprijetnega vonja. Vlažna, umazana in temna mesta v klimatski napravi so namreč idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni in glivic.


Kakšne vrste je?

Izpostavljenost bakterijam, plesnim, glivicam in drugim onesnaževalcem lahko pri ljudeh povzroči neprijetne reakcije, kronične bolezni in »sindrom bolne stavbe«. Najpogostejše tegobe, ki so povezane s sindromom bolne stavbe, so: razdraženost in suhost sluznic oči, nosu in grla, kašljanje, srbečica, pogosta vnetja dihal, glavobol in duševna utrujenost.Glavni vzrok za slabo kakovost zraka v klimatiziranih prostorih je slabo čiščenje oziroma vzdrževanje klimatske naprave, včasih pa celo odsotnost vsake tovrstne skrbi. Zrak je še posebno slab v prostorih, v katerih uporabljajo lokalni sistem klimatizacije (okenske enote in razcepni (split) sistemi).Filtri!

Pri številnih uporabnikih klimatskih naprav zaradi neizkušenosti prevladuje mnenje, da klimatskih naprav ni treba čistiti in razkuževati, ampak da zadošča že redno pranje filtrov. Šele ko se uporabniki v klimatiziranih prostorih neprijetno počutijo, ko se iz klimatske naprave širijo neprijetne vonjave ali pa ta ne hladi dovolj, se obrnejo po pomoč k serviserjem. Le redki lastniki klimatskih naprav poznajo nevarnosti slabo vzdrževanih naprav ter od serviserjev pravočasno zahtevajo čiščenje in pripravo naprav za sezono hlajenja.Potreba po čiščenju klimatskih naprav izhaja iz njihovega načina delovanja. Pri razcepnih sistemih, okenskih enotah in ventilokonvektorjih, turbina-ventilator vsrkava zrak iz prostora. Ta zrak je praviloma onesnažen z umazanijo in mikroorganizmi. Največji del umazanije in mikroorganizmov zadržijo filtri, zaradi česar jih je treba redno prati in razkuževati, pri ventilokonvektorjih pa redno menjati.
Razkuževanje

Po filtriranju gre zrak v izmenjevalnik, kjer se hladi. Umazanija in mikroorganizmi, ki niso ostali na filtrih, se zadržujejo v izmenjevalniku. Tam se nabirajo nanosi in nastaja biofilm (nanosi mikroorganizmov). Nanose in biofilm je možno odstraniti iz izmenjevalnika le s temeljitim pranjem in razkuževanjem.

Poleg tega, da se zrak v izmenjevalniku hladi, tam prihaja tudi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se po lamelah izmenjevalnika zliva v drenažno ponev in se nato izloča iz prostora. Vlažne lamele izmenjevalnika in drenažna ponev so tudi dobro gojišče za razvoj bakterij, plesni in glivic.


Drenažna ponev

Zaradi možnosti pojava bakterij, plesni in glivic je treba nameniti posebno pozornost vzdrževanju drenažne ponve, ki lahko pri nerednem čiščenju in razkuževanja postane razlog za nastanek alergij, bolezni in neprijetnih vonjav.

Med lokalnimi klimatskimi napravami na našem trgu prevladujejo razcepni sistemi, ki jih je pred začetkom sezone hlajenja treba skrbno pripraviti. Pooblaščeni serviser bo pregledal napravo ter opravil sezonsko čiščenje in dezinfekcijo notranje enote klimatske naprave.


Notranja enota

Tehnične težave, ki nastanejo pri čiščenju notranje enote, so povezane predvsem z njeno namestitvijo na zidu in povezavo z zunanjo enoto. Notranjo enoto je možno v celoti očistiti in razkužiti šele po odstranitvi z zidu, postopek demontaže, čiščenja in vnovične povezave z zunanjo enoto pa je zahteven in drag.Najpogostejše tegobe sindroma bolne stavbe:

• razdraženost in suhost sluznic oči, nosu in grla,
• kašljanje,
• srbečica,
• pogosta vnetja dihal,
• glavobol in
• duševna utrujenost.

Čiščenje in razkuževanje notranje enote mora obsegati:

- pranje izparjevalnika, maske in druge mehanske opreme,
- razkuževanje izparjevalnika in filtra,
- čiščenje drenažne ponve in linije odvoda kondenzata,
- postavljanje tablet za razkuževanje in aromatizacijo zraka v drenažno ponev.

Članek iz revije »VIVA«, revija za zdravo življenje
Članek si lahko preberete tudi na spletu http://www.viva.si/clanek.asp?id=3884
 
tepeh
Copyright 2019 © tepeh.si RoLAN Hiška