Iskalnik:
tepeh
blank blank blank
blank
tepeh
- Ponudba klimatskih naprav
- Nakup na obroke
- Zakaj klimatizirati
- Kako deluje klima naprava
- Prednosti inverter tehnologije
- Vzdrževalni servis klima naprave
- Mnenje strokovnjakov -Servis DA ali NE
blank
blank blank blank
Kako deluje klima naprava
KAJ JE KLIMATSKA NAPRAVA, KAKO DELUJE


Zrak je mešanica suhega zraka (elementov, ki ne kondenzirajo) in vodne pare. Ko govorimo o vlažnem zraku, uporabljamo termin, s katerim označujemo zrak, ki nas obkroža in ga dihamo (soparno, megleno, oblačno, ..). Ko prostor klimatiziramo odvzamemo del zraka iz njega in ga obdelamo, tako da vzpostavimo idealno temperaturo in vlažnost. Hladen zrak v prostoru ogrevamo, topel zrak pa hladimo in razvlažujemo. Vse to zmore ena sama naprava, ki jo imenujemo klimatska naprava. Poznamo klimatske naprave, ki samo hladijo in klimatske naprave, ki hladijo in grejejo.

I. Hlajenje in razvlaževanje
Za lažje razumevanje klimatskega sistema si lahko pomagamo s primerom hladnih šip v kuhinji. Tekočina se v loncu ob segrevanju na štedilniku uparja, zrak v kuhinji je takrat vroč in poln pare. Steklo je hladno in absorbira toploto in vodno paro, ki se na hladni površini utekočini, tako da lahko vidimo, kako po šipah tečejo kapljice vode-kondenz. Podobno se dogaja v klimatski napravi, toda kako lahko ustvarimo hlad sredi vročega poletja. Strokovnjaki vrsto let razvijajo in izboljšujejo posebna delovna sredstva, ki imajo specifične lastnosti, katere jim omogočajo uparjanje tudi pri nizkih zimskih temperaturah in kondenziranje pri visokih poletnih temperaturah. Trenutno najbolj razširjeno hladilno sredstvo v klimatskih napravah je freon-R22, večina proizvajalcev pa je ta hladilni plin že začela nadomeščati z novimi plini, kot so R407 C in R410 A . Zaradi določenih ozonski plasti škodljivih elementov, ki so jih vsebovala hladilna sredstva v začetku njihovega razvoja, so svetovne institucije uvedle stroge normative, ki varujejo naravo in življenje, zato so hladilna sredstva, ki se danes uporabljajo brez škodljivih elementov, prijazna do okolja in do naprave. Hladilno sredstvo kroži po zaprtem klimatskem sistemu in je na svoji poti izpostavljeno različnim, pogojenim pritiskom in temperaturnim razlikam. Najbolj razširjeni klimatski sistem je tako imenovani SPLIT SISTEM. SPLIT se imenuje zato, ker je sestavljen iz ločenih delov. Del, ki je v prostoru je notranja enota, del, ki je zunaj na prostem, pa je zunanja enota. Zaradi različnih pritiskov in temperaturnih razlik hladilno sredstvo spreminja fizično stanje. Iz tekočega stanja preide v paro ( se uparja) in se nato zopet utekočini (kondenzira). Da se hladilno sredstvo iz tekočega stanja spremeni v paro mora absorbirati toploto iz prostora. Torej, ko klimatska naprava hladi, deli naprave poskrbijo, da hladilno sredstvo pride v notranjo enoto v tekočem stanju, tu prevzame toploto, se upari in potuje proti zunanji enoti, na prosto. Ventilator v prostor vpihuje zrak, ki je od hladilnega sredstva prevzel hlad, elektronika pa regulira delovanje naprave in vzpostavi idealne termične pogoje. Ko klimatska naprava hladi, je toplota, ki izhaja iz zunanje enote na prosto odpadna toplota Voda, ki se je nabrala v notranji enoti, ker je vodna para na hladni površini kondenzirala, odteče po kondenčni cevi na prosto.

II.Gretje
Pri gretju pa se sistem v napravi obrne. Kar je pri hlajenju kot odpadna toplota, postane pri ogrevanju vir gretja prostora.Naprava deluje kot toplotna črpalka, zato tudi klimatske naprave, ki hladijo in grejejo imenujemo toplotne črpalke. Hladilno sredstvo toploto za spreminjanje iz tekočega stanja v paro prevzame iz samega sistema in okolice, zato naprava deluje kot toplotna črpalka. Poseben ventil vgrajen na cevi, po kateri kroži hladilno sredstvo spremeni smer kroženja, tako da hladilno sredstvo v notranjo enoto pride uparjeno in tu oddaja toploto.Ventilator v prostor vpihuje ogret zrak, elektronika pa vzpostavi želene termične pogoje. Uporaba toplotne črpalke pomeni velik prihranek električne energije in enostavno rešitev ogrevanja.
tepeh
Copyright 2019 © tepeh.si RoLAN Hiška